Skip to content

Näin löydät etätyötä palkkatyönä

Jos haaveenasi on olla kotona ja tienata rahaa säännöllisesti ja ”turvallisesti”, niin palkkatyö on silloin ehkäpä paras vaihtoehto, jos yrittäjäksi ryhtyminen on pois suljettu vaihtoehto. Tokihan yrittäjänäkin voi tehdä töitä yhdelle tai useammalle taholle, kuten käytännössä kuka tahansa työntekijä. Ero on tällöin vain siinä, miten saat palkan. Yrittäjänä tai kevytyrittäjänä laskutat sen itse, palkansaajana taas saat vain tulot suoraan tilille aina palkkapäivänä.

Esimerkiksi:
Minä itse (Heidi) työskentelen tällä hetkellä säännöllisesti muutamalle ns. päätyönantajalle ja laskutan työstä. Velvollisuudet ja (lähes) samat oikeudet ovat itselläni kuten muillakin työntekijöillä (palkansaajilla), mutta laskutan itse työstäni kerran tai kaksi kuussa, eli en saa työnantajalta suoraan palkkaa. Lisäksi teen omia projekteja ja vaihtuvia asiakasprojekteja eri yrityksille. Olen kevytyrittäjä, ja saan palkan kertyneistä asiakkaiden maksuista laskutuspalvelun kautta 2 viikon välein tai useamminkin (jos teen ylimääräisiä palkkapyyntöjä silloin, kun maksuja on tullut enemmän).

Etätyön tekijän oikeudet

Etätyöntekijä palkansaajana on rinnastettavissa muihin palkansaajiin. Toki työnantajia ja käsityksiä asioista on moneen lähtöön, joten omista oikeuksista kannattaa olla itse perillä työpaikalla. Samat ehdot pätevät esimerkiksi lomien kertymiseen ja työaikoihin, kuten muillakin. Kurkkaa artikkeli: Työehtosopimus pätee myös etätyössä (Journalisti 9/2020).

Etätyön tekijän työvälineet

Periaatteessa työnantajan voisi ajatella olevan velvollinen kustantamaan (palkka)työntekijän työvälineet, jos mietitään vaikkapa tietokonetta ja puhelinta sekä ohjelmistoja, silloin kun ne ovat pääasiallinen työväline. Kuitenkin käytännössä työtä hakiessa on hyvä olla jonkinlainen valmius toimia edes osin omilla välineillä, tai pystyä kertomaan että itselläkin on työvälineitä ja taitoja niiden käyttöön.

Usein osa-aikaisissa työilmoituksissa ja työpaikoissa (etänä) huomaan, että oletuksena on se, että työnhakijalla/tekijällä olisi omat välineet. Monia töitä tehdään internetin yli ohjelmilla, joita ei tarvitse asentaa erikseen tietokoneelle, joten tällöin työtä voi tehdä millä tahansa laitteella (esim. kirjanpitoon selaimella käytettävät pilvisovellukset).

Palkkatyöntekijä ei ole velvollinen tietenkään hankkimaan itse välineitä ja ohjelmistoja, mutta kokemus eri välineiden käytöstä tulee voida perustella hakemuksessa hyvin. Joskus kaikki omien välineiden puuttuminen voi olla kynnyskysymys työntekijää valittaessa.

Ajatusleikki: Vertaa työnhakijoita, joista toinen kertoo osaavansa käyttää tietokonetta, mutta on tehnyt sitä vain työpaikalla, kun taas toinen käyttää tietokonetta arjessaan joka päivä erilaisissa asioissa ja hänellä on omasta takaa omalla alalla tarvittavia ohjelmistoja. Kumman taitoihin uskot enemmän? Tai ainakin hitusen enemmän?

Jos kuitenkin (ja kun hankit) tietokoneen itse ja työskentelet etänä, voit ilmoittaa sen sekä muita työvälineitä verovähennyksiin silloin, kun käytät laitetta, ohjelmistoja, toimistotarvikkeita työntekoon ja ne ovat sinulle ehdoton hankinta jotta voit tehdä työtäsi. Perustietoa verotuksesta etätyössä >>

Miten lähteä liikkeelle etätyön löytämisessä?

Tässä alkuun joitakin hyviä vinkkejä. Sitkeys palkitaan hyvän etätyön löytämisessä!

  1. Ota käyttöön kaikki mahdolliset hakukanavat; työpaikkaportaalit, hakukoneet ja some. Tallenna hakuvahteja.
  2. Luo itsellesi profiili LinkedINiin. Täytä oma profiilisi oma määränpää mielessäsi. Kerro, että työskentelet virtuaalisesti ja etsit sen tyyppistä työtä. Esittele, mitä osaat tehdä, kuten kirjoittaa, piirtää, suunnitella visuaalisia juttuja, ym.
  3. Lähesty kaikenlaisia yrityksiä työhakemuksella, jossa kerrot etsiväsi etätöitä! Joskus voi käydä niin, että etätyö lohkeaa paikasta, jossa etätyötä ei ollut alunperin tarjolla. Kerro virtuaalityöskentely-taidoistasi hakemuksessasi.

Lue hyvät vinkit blogista: Haaveissa etätyö? Vinkit onnistumiseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 ajatuksia aiheesta “Näin löydät etätyötä palkkatyönä”