Skip to content

Miksi kannattaa olla kevytyrittäjä?

Kevytyrittäjyyttä kannattaa ehdottomasti harkita, jos yrittäjyys kiinnostaa. Toisinaan voi olla paikallaan pohtia myös perinteisen yrittäjyyden vaihtamista kevytyrittäjyyteen.

Tein itse reilu kaksi vuotta sitten radikaalin päätöksen ja vaihdoin 10 vuotta pitämäni toiminimen kevytyrittäjyyteen. En ole katunut muutosta päivääkään. Elämäntilanne oli sellainen, että stressiä oli vähennettävä ja koin, ettei minulla ola mitään hävittävää. Voisin tehdä kaikkia samoja töitä kevytyrittäjänäkin, mitä olin siihen asti tehnyt.

Tuon päätöksen etuja olivat ehdottomasti jättimäisen taakan tippuminen harteilta ja stressittömämpi arki. Yrittäjyyden edut eli itsenäinen työ ja oma päätösvalta säilyi, mutta pois lähti kertaheitolla jatkuva stressi yrityksen juoksevista kuluista ja siitä, jääkö jotain viivan alle. Nyt kaikki hoituu lähes itsestään! Ainoa asia mikä harmittaa, on se että en tajunnut tehdä muutosta jo paljon aiemmin.

Terkennuksena vielä, tokihan edelleen joudun stressaamaan siitä, tuleeko tuloja ja riittääkö palkka tähän ja tuohon, mutta minun ei tarvitse miettiä, jääkö mitään rahaa palkkaan sen jälkeen, kun olen maksanut esimerkiksi yrityksen ennakkoverot, jotka eivät juokse käsikädessä tilille tulevan rahan kanssa, kuten eivät arvonlisäverotkaan. Nyt noista kummastakaan ei tarvitse murehtia yhtään.

Tätä on kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on yrittämistä ilman yrityksen omistajan stressiä ja perinteisiä velvoitteita. Tietysti joitakin velvollisuuksia on olemassa, mutta niistä ei tarvitse itse huolehtia. Kevytyrittäjänä ilman y-tunnusta laskutus tapahtuu palveluntarjoajan eli laskutuspalvelun nimissä, ja palkan maksaa laskutuspalvelu. Lähetettyjen laskujen alvittomasta summasta vähentyy verot (omalla verokortilla), eläkemaksut ja laskutuspalvelun kulut (jotka vastaa käytännössä yrityksen kirjanpidon kuluja) ja loppu onkin puhdasta palkkaa. Itse ei tarvitse huolehtia muusta kuin laskujen lähettämisestä omille asiakkaille.

Ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistäni vertailin aluksi hyvin monia sen hetkisiä kevytyrittäjäpalveluita ja loin tilin useampaan paikkaan testatakseni, miten laskutus niissä teknisesti toimii, ja mitä ominaisuuksia näistä palveluista löytyy.

Omapaja Oy nousi kärkeen vertailussani sen helppouden ja monipuolisuuden, sekä nopean ja ystävällisen asiakaspalvelunsa ansiosta (kyllä, testasin myös jokaisen asiakaspalvelua).

Oma TOP 6 – kevytyrittäjyyden hyvät puolet

  1. Yrittäjyyden perushyödyt säilyvät (itsenäisyys, päätösvalta)
  2. Stressivapaus yrityksen juoksevista kuluista kuten vero, alv, yel, kirjanpito (nämä hoitaa Omapaja puolestani).
  3. Huolettomuus. Kevytyrittäjänä eivät ennakkoverot ja arvonlisäverot vaani perässä ja odota maksua silloinkin, kun tuloja ei ole!
  4. Supernopea palkanmaksu, aina palkkapäivänä tai kun haluan nostaa palkan
  5. Täysi luotto palveluntarjoajaan.
  6. Ei paperisotaa. Ei kuukausittaista kuittirumbaa. Helpompaa asiointia viranomaistahojen kanssa tuloista (kuten Kela).

Rekisteröidy Omapajaan tästä.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Käytännössä ihan kuka vaan voi olla kevytyrittäjä. Kuka tahansa paitsi henkilö, joka on jo yrittäjä eikä ole lopettamassa perinteistä yrittäjyyttä. ”Kevyt” ei tarkoita etteikö työ voisi olla täysipäiväistä, eikä myöskään sitä, että kevytyrittäjänä pitäisi jättää kaikki muu taakseen.

Myös palkkatyötä tekevä voi alkaa kevytyrittäjäksi ja tienata sen kautta lisätuloja helposti sivutyönä. Kotiäiti tai -isä voi olla kevytyrittäjä, samoin työtön.

Kevytyrittäjyys voi olla helppo tapa saada lisätyötä silloinkin, jos potentiaalinen työnantaja on nihkeä palkkaamaan. Mahdollisuus laskuttaa työstä muuttaa monenkin mielen, koska yritys saa yleensä aina maksetun laskun verovähennyksiinsä. Jos liiketoimintaan liittyy paljon tulonhankkimiskuluja, niin silloin oman y-tunnuksen hankkiminen on aiheellista, koska kevytyrittäjä ei saa verovähennyksiin ihan kaikkia samoja asioita kuin mitä liikkeenharjoittaja.

Kevytyrittäjyys, toisin sanoen laskutusyrittäjyys on oiva tapa työllistää itsensä ja tehdä töitä vaikkapa porukassa yhteisellä markkinointinimellä, mutta ilman yhteistä yritystä. Huom.! Ihan oikea kevytyrittäjyys on siis toimimista ILMAN y-tunnusta. Olen huomannut, että osa menee tässä sekaisin, koska esim. OP-kevytyrittäjälle luodaan aina oma y-tunnus, jolloin hänestä tulee ihan oikea yrittäjä. He vaan markkinoivat palveluaan ”kevyt-versiona”, jossa toimivat itse kirjanpitäjänä. Ei sekään huono palvelu ole varmastikaan, mutta ei sitä ihan oikeaa kevytyrittäjyyttä.

Omapajalla yrittäminen on todellakin kevyttä!

Kevytyrittäjänä on helppoa luoda uutta ja kokeilla yritysideoita laidasta laitaan. Jos joku ei toimi, kokeillaan seuraavaa.

Lue lisää