Skip to content

Miksi valita etätyö? Mitä hyvää on etänä työskentelyssä?

Etätyössä parasta on aina ollut omasta mielestäni mahdollisuus yhdistää perhearki ja työ. Lapsemme ovat saaneet olla aina pääosin kotona päivähoidon sijaan, joka oli itsellemme selkeä ja tärkeä valinta, jonka toteutumisesta olemme saaneet olla kiitollisia.

Työn ja perhearjen yhdistäminen ei kuitenkaan ole ihan kaikille unelma missään määrin. Muistan elävästi yhden keskustelun äitiysneuvolan terveydenhoitajan kanssa kolmatta lasta odottaessani. Hän kyseli tavalliseen tapaan kuulumisiani ja työstäni, mitä teen ja miten jaksan työskennellä.

Kerroin työskenteleväni mieheni kanssa kotoa käsin ja toisinaan myös yhdessä. Tästä seurasikin kysymys ja ihmettelyä huumorin kera tyyliin ”Miten te oikein kestätte toisianne? Itse en voisi kuvitellakaan samaa.”.  Kaikkia ei olekaan luotu samaan, eikä kaikista pareista ole työskentelemään yhdessä. Unelmaan ei aina kuulu se puoliso mukaan, mutta sekin on mahdollista! Me kaikki olemme niin erilaisia ja siksipä on hyvä, että työtäkin voi tehdä monella ei tavalla.

Pettymys työelämään tai siihen väsyminen voivat ajaa etätyöhön

Unelmaduunia nimistä verkkokurssia kehittäessäni törmäsin monta kertaa osallistujia jututtaessani siihen haaveeseen, että kunpa voisi jotenkin yhdistää kodin ja työn. Useimmiten takana oli jo monia vuosia kodin ulkopuolella työskentelyä ja uraputkea, jotka ovat jättäneet jälkensä niin hyvässä kuin pahassakin, ja mieli on alkanutkin unelmoimaan toisenlaisesta unelmaduunista. Digitaalinen virtuaalityö mahdollistaa sellaisen!

Unelmien työ vaikka metsästä käsin?

Voit herätä aamulla, lähettää lapset rauhassa kouluun ja aloittaa sitten päiväsi, kuten olet sen itse suunnitellut. Tai ehkäpä ei olekaan mitään suunnitelmaa enää joka päivälle vaan voit tehdä sitä, mikä kulloinkin tuntuu hyvältä – kuten vaikka kirjoittaa! Haaveisiin ei toki tarvitse kuulua aina sitä perhettä. Moni tykkää muutenkin työskennellä itsekseen omassa rauhassa ilman ympärillä pörrääviä kollegoita, ja pitää itsenäisyydestä työn teossa.

Aurinko paistaa ja ulkona on lämmin ilma. Pakkaan reppuun kevyet eväät ja läppärin ja lähden patikoimaan läheiseen metsään. Istahdan kallion päälle ihailemaan maisemia, avaan läppärin ja alan tehdä töitä, samalla nauttien mukaan pakkaamastani kahvista ja voileivästä. Ympärilläni vallitsee luonnon rauha, mitä nyt lintujen iloinen sirkuttelu ja tuulen humina rikkoo hiljaisuutta.  

Miltä kuulostaisi? Voisiko sinun työpäiväsi tapahtua metsässä? Tai kahvilassa? Tai vaikkapa pieneltä saarelta toiselta puolella valtamerta?

Istun keskellä avokonttoria pienessä nurkkauksessani, jota reunustaa edestä ja toiselta sivulta mitäänsanomaton kevyt väliseinä. Sen pitäisi antaa työrauhaa, mutta eihän se niin tee. Kaikki näkevät ohi kulkiessaan työni, avoimet sähköpostini tai mitä kulloinkin olen tekemässä työpisteelläni. Välillä joku jää notkumaan viereeni koska istun käytävän varrella. Toimistossa käy koko ajan pieni, välillä isompi puheensorina. Yritän keskittyä työhöni mutta se keskeytyy vähän väliä. ”Voitko tehdä tämän heti, entä tuon huomiseksi.”, ”Milloin on valmista?”. Hommat eivät etene. Voisinpa olla muualla.

Tuttua? Vastaava työympäristö on monen arkipäivää. Toiset nauttivat avotoimistoista ja vilskeestä, eivätkä jaksaisi puurtaa yksin. Sitten löytyy myös meitä, jotka mieluummin uppoutuisivat vain työhön työaikana eivätkä kaipaa ympärilleen mitään ylimääräistä. Kumpaan joukkoon sinä kuulut?

Lue vinkkejä etätyön löytämiseen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.